Som funktionär är du med och ser till att våra tävlingar blir fantastiska samt stärker föreningens vi-känsla.
Alla behövs oavsett tidigare erfarenhet. Är du helt ny får du alltid gå med någon som är erfaren så att det blir rätt, säkert och roligt.
Vilka fantastiska insatser som görs av Snapphanar och av många släktingar och vänner till föreningens medlemmar under tävlingarna. Kom med du också, det finns uppgifter för alla! Som medlem i Snapphanarnas Ryttarförening är tävlingsfunktionär ett av de roligaste sätten att göra sina ideella timmar.
Vi behöver alltid fler nyckelpersoner, så vill du vara med i planeringen som tävlingsarrangör redan från början när vi i februari/mars bestämmer klasser och börjar planera tävlingarnas upplägg, hör av dig till ………
Här är beskrivning av de flesta förekommande rollerna som tävlingsfunktionär.
- Banbygge oftast dagen innan tävlingen startar
Man bär bommar, hinderstöd och staket. Har du vana att köra fyrhjuling eller traktor med giltigt förarbevis/körkort är du en extra tillgång. - Banpersonal, hopptävling
Man får gärna hjälpa till med banbyggandet dagen före så att man känner till banan väl. Förmåga att bära, lyfta och kratta är värdefullt. Av säkerhetsskäl har vi åldersgräns för banpersonal och det framgår av respektive funktionärslista. Ovana får instruktioner om var man placerar sig och hur man uppträder på banan. - Start- och målflaggare på hopptävling
Man markerar med tydlig gest start- och målgång. - Banunderhåll som sladdning och vältning av banan
Giltigt förarbevis/körkort och vana att köra fyrhjuling/traktor krävs. - Framhoppning
Assistera ryttarna genom att höja och sänka hinder, ha koll på underlaget och flytta hinder vid behov när det blir för uppridet och se till att ingen hoppar högre höjd än tillåtet. Här krävs en vuxen som kan reglerna för framhoppning och som vågar säga ifrån när det behövs. - In- och utsläpp
Släppa in och ut rätt tävlingsryttare. Kommunicera vem som är på tur. Åldersgräns vid hopptävlingar. - Parkering
Ta emot våra gäster och hänvisa dem till rätt plats och ge information om var besökarna hittar vad. - Sjukvårdare
Särskild kompetens krävs - Domarassistenter
På en hopptävling behövs domarsekreterare och tidtagare, och någon som ansvarar för den elektroniska tidtagningen. I dressyr behövs domarsekreterare som skriver protokoll, onlinerapportörer som matar in poängen och springare som går med protokollen till sekretariatet efter varje ritt. - Speaker vid dressyrtävling
Ta fram lämplig musik och presentera ekipagen och deras resultat, samt berätta om tävlingens sponsorer. Viss vana krävs. - Prisutdelare
Lägga fram rosetter, plaketter och hederspriser till respektive klass och dela ut till placerade ryttare. - Sekretariat
Administrera strykningar och ändringar, skriva ut startlistor, ta emot betalningar, kontrollera vaccinationsintyg och kontrollera och kopiera dressyrprotokoll. Förmedla kontakt mellan ryttare och överdomare, veterinär, hovslagare. Vana krävs, men är man ny kan man börja med att jobba tillsammans med någon som är mer erfaren. - Cafeterian
Laga och servera god mat och fika till hungriga ryttare och funktionärer. Ibland är cafeterian förstärkt med ett grilltält med hamburgare. - Städning
Sopa golven, städa toaletter och tömma papperskorgar. Städning av cafeterian brukar ske dagen innan tävlingen startar. - Anläggningsfunktionärer
Medverkar inför och efter tävling med till exempel bevattning och annan underlagspreparering, upprustning av staket och hindermaterial och ser till att anläggningen efter tävlingen anpassas till den dagliga verksamheten. Värdefullt med händiga personer, gärna med traktor- eller fyrhjulingsvana - Är du under 12 år och vill hjälpa till?
Ta kontakt med funktionärsansvarig, ofta finns det mindre uppgifter man kan hjälpa till med som kan variera mellan olika tävlingar.
Det här förväntas av dig som tävlingsfunktionär
För att den som är funktionärsansvarig ska kunna planera på ett bra sätt, och för att våra tävlingar ska följa tävlingsreglementet och vara säkra för både hästar och människor förväntas du på ett respektfullt vis:
- Ta funktionärsrollen på allvar och se till att vara på plats 30 minuter innan klassen börjar eller enligt tiden på funktionärslistan. Man kan inte byta till exempel flaggare eller tidtagare under en klass, så håll utkik på hemsidan efter uppdateringar av tidsschemat.
- Meddela om du blir sjuk eller vill byta pass så snart som möjligt till funktionärsansvarig, vem det är framgår av funktionärslistan på respektive tävling.
- Kontrollera själv att funktionärsansvarig bockar av dig från sin lista så att dina funktionärstimmar räknas.
- Ha förståelse för om funktionärsansvarig behöver be dig att byta till en annan funktionärsuppgift där det behövs folk.
Tävlingsledningen ansvarar för tävlingen i sin helhet
För varje tävling finns en tävlingsledning som har ett helhetsansvar för samtliga områden. En del av funktionärposterna börjar långt tidigare än själva tävlingen och en del fortsätter även efter tävlingens avslut. Är du nyfiken på att vara med i tävlingsledningen och lära dig hur detta går till är du varmt välkommen att kontakta respektive tävlingsledare för mer information. Vem som är tävlingsledare framgår av respektive funktionärslista.
Funktionärsansvarig
Tävlingsledningen utser en eller flera funktionärsansvariga som ser till att funktionärerna vet vad de ska göra och vilken station de ska vara på eller vilket ansvarsområde de har. Beskrivning av uppgifterna för dig som är funktionäransvarig:
- Ansvarar för att anmälningslistorna är anpassade till den aktuella tävlingen.
- Ansvarar, tillsammans med tävlingsledare, för bemanning och planering av de olika funktionerna inför tävlingsdagarna.
- Ansvarar för att med ett tydligt och engagerande ledarskap välkomna, leda och följa upp våra funktionärer under tävlingsdagarna.
- Ansvarar för att registrera antalet timmar varje funktionär bidragit med.
Med detta hoppas vi att du har fått lite insyn i vad det innebär att vara funktionär, och hoppas att vi ses på nästa tävling.